Kahdeksas Karsturalli mittelöitiin viikkotolkulla jatkuneiden lämpimien etelävirtausten aikana. Edellisenä yönä lämpötila tipahti muutamaan asteeseen, mutta nousi peräti 14 asteeseen iltapäivällä. Pilviä ei ollut, mutta aamulla oli sankkoja sumulauttoja monin paikoin. Tuuli pysytteli idän puolella heikkona koko päivän. Muuttoliikennettä oli lähinnä rastailla ja järripeipoilla sekä hanhilla.
Mukana oli 18 osallistujaa kahdeksassa joukkueessa. Joukkuemäärä on ollut yhtä suuri vuosina 2013, 2016 ja 2017. Rallaajia saapui karkeloon paikkakuntalaisten lisäksi Jyväskylästä, Saarijärveltä, Ähtäristä, Alavudelta, Porista, Ulvilasta, Ylöjärveltä ja Hämeenlinnasta.
Kahdeksan tiimiä löysi kahdeksan kisatunnin aikana 80 eri lajia Karstulan kunnan alueelta. Kyseessä on jaettu ennätys vuoden 2017 kanssa. Poikkeuksellisen lämmin syksy saatteli rallitilastoihin peräti viisi uutta lajia: kolme tundrahanhiparvea (Humpin Iso-Korppinen, Pääjärven Ruokolahti ja Kirkkovuoren näkötorni), kapustarinta (Humppi), huuhkaja (Lehtoperä), metsäkirvinen (Iso-Aho) ja kunnan kaikkien aikojen myöhäisin lapinkirvinen (Humppi). Viiden uuden lajin myötä ralleissa on havaittu yhteensä 110 eri lajia.
Tilastollisesti katsottuna muita hienoja löytöjä olivat jouhisorsa, lapasotka, pilkkasiipi ja kiuru, jotka on kirjattu aiemmin vain yhdessä rallissa. Silmiinpistävää rallipäivän aikana oli allien runsaus Pääjärvellä ja arktisten hanhien muutto. Päivän aikana nähtiin lukuisia metsähanhi-, tundrahanhi- ja valkoposkihanhiparvia, mikä on harvinaista herkkua Karstulassa.
Vain yhden joukkueen näkemiä ässälajeja olivat fasaani, kaakkuri, harmaahaikara, hiirihaukka, ampuhaukka, kapustarinta, varpuspöllö, huuhkaja, kiuru, metsäkirvinen, lapinkirvinen ja peukaloinen. Pahimmiksi puutteiksi voidaan sen sijaan nimetä tuulihaukka, taivaanvuohi, lehtokurppa ja pikkukäpylintu.
Koronapandemian vuoksi purkutilaisuutta ei pidetty tällä kertaa, mutta rallin tuloksena Tiira-lintutietopalveluun naputeltiin hienosti noin 250 lintuhavaintoa, joten lajivertailua päästiin tekemään Tiiran avulla.
Voittotulos, 66 lajia, nosti vuoden 2017 ennätystulosta hulppeat kahdeksan lajia. Myös hopeajoukkue ylitti 60 lajin rajapyykin, mutta kolmossijaan kertyi varsin iso hajurako. Upean syyssään innostamana kolme joukkuetta osallistui yleisen sarjan lisäksi ekosarjaan. Voittajajoukkueen 41 lajia on jaettu ennätyslukema vuonna 2013 kirjatun tuloksen kanssa. Kolmen joukkueen kokonaislukemat mahtuivat kolmen lajin sisään, joten saldo oli kaikilla hyvin tasainen.
Santtu Ahlman