Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Satelliittimaakotka Topi

Tällä sivulla seurataan koiras maakotkan liikkeitä, joka tietojemme mukaan ainut vanha koiras lintu, jolla on lähetin mukanaan. Sivua päivitetään (Viimeisin päivitys 27.3.2022), kun jotain uutta ja mielenkiintoista ilmaantuu. 

Marraskuuun alussa SSLTY:n alueen lintupelastushenkilölle soitettiin, että Perhosta on maastossa lentokyvytön maakotka. Lintu saatiin jo samana päivänä kiinni ja toimitettiin hoitoon Kauhavalle tarkoituksen mukaiseen ja sopivan kokoiseen häkkiin, joka on metsän reunassa.

Tarkemmissa tutkimuksissa seuraava päivänä todettiin 8 kv koiras linnun siiven taipeessa lievähkö murtuma. Saatujen hoito-ohjeiden mukaan vamma hoituu levolla kuntoon. Tämä oli eläinlääkärien ja kahden ortopedin arvio tilanteesta, joilla on kokemusta vastaavasta murtumasta linnuilla. Maakotkan rötgen kuvaamisesta vastasi Kauhavalainen Eläinlääkäri Jari Hiljanen.

Samalla kun lintu kuntoutui hyvässä hoidossa, aloitettiin valmistelut satelliittilähettimen hankkimiseksi linnulle. Lähettimen kiinnittämiseen luonnonvaraiselle linnulle tarvitaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myöntämä lupa, joka saatiin ajoissa. Luvan hakijana toimi Jouni Lamminmäki. Topiksi nimetty kotka toipui Hännisen Mikon hyvässä hoidossa vapautettavaan kuntoon 17.12.2021. Lähettimen hankintaan ja kiinnittämiseen apua antoivat Olli-Pekka Karlin ja Ari Rantamäki. Lintu vapautettiin samalle alueelle, josta se löydettiin marraskuussa.


Satelliittilähettimen hankintaa on tukenut Suomen Lintuvaruste Oy.

Hoitoon tullessa Pihtiputaalla pesäpoikasena rengastettu lintu painoi 3310 g ja vapautus hetkellä painoa oli kertynyt 4 400 g.

Vapautuksen jälkeen lintu on liikkunut aktiivisesti Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomen raja-alueella. Muutaman viime päivän lintu on ollut haaskalla syömässä "possua".

Maakotka on asettunut reviirille Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan raja-alueelle. Topin reviiriltä löydettiin kesän tarkastuksissa uusi pesä (kuva alapuolella). Pesästä ei varttunut poikasia, pesä oli rakennettu valmiiksi, mutta ei edennyt munintaan asti. 

 

                                                                                                                           Kuva: Ari Rantamäki

Topi vietti tiivisti aikaansa omalla reviirillään marraskuun puoliväliin, jonka jälkeen lähti 77 ja 18-teiden suuntaisesti kohti länttä. Kiersi Kyyjärven eteläpuolen kautta ja ja jatkoin  matkaa Alajärven eteläpuolelta Kuortaneen suuntaan. Tällä hetkellä (29.11.2022) Topi on viettämässä aikaa Mäyryn ja Lehtimäen puolivälissä Löyä pohjoispuolella.

 

Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›