Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Bongaus ja pinnat

Bongaus tarkoittaa lintuslangissa, että käydään katsomassa etukäteen tiedossa olevaa lintuyksilöä. Kyseessä ei välttämättä tarvitse olla edes harvinainen lintu mutta itselle syystä tai toisesta kiinnostava laji, joka on nähtävä. Vaikkapa uusi kuukausipinna. Media ja BirdLife myös ovat valitettavasti yleistäneet termin tarkoittamaan mitä tahansa lintujen katselua, mikä joitain sapettaa suuresti.

Menneinä aikoina lintujen bongaus oli jopa halveksittua puuhaa lintuharrastajien keskuudessa. Eikä siitä pahemmin julki huudeltu. Eipä sitä kyllä nykyäänkään kaikki hyväksy varmaankin siksi, että tapahtumaan yleensä liittyy runsasta autoilua. Ekohenkisyys nostaa päätään myös lintuharrastuksessa.

Bongaukseen yleensä liittyvä ilmiö on pinnalistojen kartuttaminen. Listoja löytyykin sitten niin moneen lähtöön, ettei kaikkia tule edes ajatelleeksi. Suurin osa lintuharrastajista kerää listaa ainakin eliksistä eli laskee koko elämänsä aikana Suomessa näkemänsä lajit. Suomen pinnakärjellä on jo kasassa 445 Suomessa nähdyistä 483 lajista (tilanne 12.1.2022). Enemmän asiaan paneutuneet listaavat sitten kuntapinnoja, yhdistysaluepinnoja, pihapinnoja tai kuukausipinnoja. Rengastajat voivat listata käsipinnat tai rengastuspinnat. Ekologisimmat voivat hyvällä omallatunnolla laskea ekopinnoja, joiden kartuttamiseen kelpaavat vain omat jalat. Jotkut laskevat jopa unimaailmassa tai televisiossa nähdyt lajit. Vain mielikuvitus on rajana mitä listoja voisi kerätä.

Bongarien etuja ajaa BirdLife Suomen suurin jäsenyhdistys Bongariliitto. Se mm. tarjoaa jäsenilleen  älypuhelinpohjaisen Lintutiedotuksen lintumaailman tapahtumien nopeaan tiedottamiseen, oli kyseessä suomenpinna (maalle uusi laji) tai kurkien muuttoryntäys. Suomenselällä toimii vastaava WhatsApp-pohjainen Havislinja, johon kaikki halukkaat voivat liittyä.

Suomenselällä bongaus ei saanut kovin suurta suosiota verrattuna muuhun maahan. Tosibongareita, jotka lähtevät myös Suomenselän ulkopuolelle bongausreissuille on vain muutama. Useimmat liikkuvat vain oman yhdistyksen alueella tai sitten vaan aivan lähikunnissa.

Jukka Koivisto

Tunturipöllöbongareita Lapuan Alajoella tammikuussa 2011. Pöllö istui ladonkatolla yli kahden kilometrin päässä.

 

Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›