Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Lapua

Alajoki

Laaja peltoaukea, joka on Suomen varmimpia paikkoja tavata tunturipöllö marras-maaliskuulla. Muuten normaali peltolinnusto: kuovi, pikkukuovi, kiuru, peltosirkku. Suopöllö on varsinkin hyvänä myyrävuonna yleinen näky ja tietysti lukuisana pesivät tuulihaukat.

Sijainti: Lapuan keskusta pohjoispuolella. Alajoelle ja tornille pääsee tieltä 16 välittömästi Lapuanjoen länsipuolelta pohjoiseen lähtevää tietä pitkin (Jokitie). Tornille matkaa 7-8 km. Tornin ympäristö on varmin paikka yhyttää tunturipöllö.

Löyhinginneva

Löyhinginnevalla sijaitseva Kiviniemen jätevesiallas on monien lajien suosima muutonaikainen levähdyspaikka. Alueelle kannattaa käydä tutustumassa heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana. Itse neva on karunpuoleinen keidassuo. Jätevesialtaalla on tavattu muuttoaikoina mm. kuovi-, pikku- ja lapinsirri, punajalkaviklo, tylli, jänkäkurppa ja haahka. Varsinaisen suon puolella pesii mm. pikkukuovi ja kurki. Riekko on myös vakituinen asukas.

Sijainti: Lapuan keskustasta ajetaan 3 km Vaasan suuntaan (valtatie 16) eli länteen päin. Paikkaa vastapäätä sijaitsee Lapuan perunajauhotehdas. Löyhinginnevan itäpuolelta alkaa Lapuan Alajoen peltoaukea, joka yhtyy pohjoisessa Kauhavan Alajokeen.

Peräneva

Peräneva on Lapuan-Kuortaneen-Nurmon rajaseudulla laajan asumattoman metsä- ja suoalueen keskellä. Peränevan alueella oleva Peränevanholma on vanhaa metsää, missä valtapuina ovat haapa ja kuusi. Alue on varsinkin pohjoisten kuusimetsälajien pesimispaikka. Myös melko kuivan saraisen aapasuon puolella on pohjoisten lajien leima (pikkukuovi ja kapustarinta). Peränevanholman aarnialueella pesii runsaasti kolopesijöitä. Keväällä voi huumaavan konsertin seasta löytää pikkusieponkin.

Sijainti: Peräneva sijaitsee Kuortane-Seinäjoki tien (nro 697) läheisyydessä. Seinäjoelta ajetaan itään n. 24 km, mistä käännytään pohjoiseen vievälle tielle (Tiisijärvi). Tätä tietä ajetaan n. kilometrin verran ja käännytään etuoikealle erkanevalle tielle. Tätä tietä ajetaan loppuun saakka.

Hirvijärven allas

Hirvijärven altaan pohjoisosa (Lapuan puoli) on länsirannaltaan leveiden saravyöhykeiden reunustama. Aluella pesii mm. punajalkaviklo ja lapintiira. Jänkäkurppa on soidintanut paikalla pitkään ainakin v. 2001-03. Muita mielenkiintoisia aluella tavattuja lajeja ovat mm. punajalkahaukka, kiljukotka, mustatiira, arosuohaukka. Lapuan kaupungin virkistysalueen venerannalla lintutorni.

Enemmän Hirvijärvestä Seinäjoen sivulla

Sijainti: Seinäjoki-Kuortane tieltä n. 1km Veneskosken jälkeen P-paikan kohdalta tie vasemmalle, jota vajaa 10 km. Matkan varrella oleva tekoaltaan patopenkere on hyvä muutontarkkailupaikka. Lapuan suunnasta valtatietä 19 muutama kilometri Seinäjoen suuntaan, P-paikan kohdalta hiekkatie vasemmalle. Sitä pitkin n. 15 km.

Klikkaa kartalta haluamastasi kunnan lintupaikkaesittelyt


Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›