Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Kuortane

Kuortaneenjärvi, Pennalanlahti

Lapuanjoki laskee Kuortaneenjärven eteläpäähän Pennalanlahteen sulattaen keväällä jäähän uoman matalaan rehevöityneeseen järvenlahteen, johon saapuu runsaasti muuttolintuja, erityisesti vesilintuja. Paikka on hyvä lintukohde keväällä, kun siihen kerääntyy kevään ensimmäisiä vesilintuja, mm. silkkiuikkuja, joutsenia, metsä- ja kanadanhanhia, lapasorsia, haapanoita, taveja, jouhisorsia, punasotkia, uiveloita ym. ym.. Parhaimmilaan sulassa on toista tuhatta lintua. Läheisiltä tulvapelloilta voi lisäksi löytää mm. heinätavin, valko-, punajalka-, mustaviklon, liron ja suokukon. Harvinaisimpia sulalla havaittuja lajeja ovat lyhytnokka-, tundra- ja merihanhi, merilokki, meriharakka, mustalintu, jalohaikara ja pulmussirri. Mustaleppälintu on havaittu lahteen rajoittuvalla rantapellolla. Lahdella on tavattu myös luhtakana ja kaulushaikara.

Sijainti: Kuortaneen keskustasta alas Kirkkotielle (viitta KIRKKO 1), sitä ajetaan noin 300m ja käännytään etelään (vasemmalle) Majantielle (myös viitat Majanranta, Kirkkoherranvirasto ym.). Lintutorni on Majantien päässä Kaarankajokisuulla Pennalanlahden itärannalla.

Nisos

Nisos on hyvä vesilintujen pesimäpaikka. Pesimälajistoon kuuluvat mm. ruskosuohaukka, silkkiuikku, jouhisorsa, heinätavi, punasotka, pikkulokki ja ruokokerttunen sekä suuri naurulokkikolonia. Alueella on havaittu em. lajien lisäksi mm. kaulushaikara, satakieli, mustaviklo, harmaahaikara, alli, sepelhanhi, merikotka ja viitasirkkalintu.

Sijainti: Nisos on Kuortaneen Ruonalla kantatie 66:n varrella n. 4 km Kuortaneen kuntakeskuksen pohjoispuolella sijaitseva rehevä järvikuvio. Järvi näkyy hyvin kantatieltä Alajärvelle kääntyvän tien pohjoispuolella kantatien itäpuolella.

Klikkaa kartalta haluamastasi kunnan lintupaikkaesittelyt


Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›