Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Evijärvi

Välijokisuunlahti ja Vallmåssanneva

Välijokisuunlahti ja Vallmåssanneva muodostavat upean lintukeitaan. Vierekkäin sijaitsevan jokisuiston ja soidensuojeluohjelmaan kuuluvan nevan linnut näkee parhaiten samalla kertaa lahden länsirannalle rakennetusta lintutornista. Alueen linnusto on monipuolinen. Maisemaa hallitsee iso nauru- ja pikkulokkikolonnia. Mielenkiintoisimmat vesilinnut alueella ovat kaakkuri ja härkälintu. Nokikana on lahdella runsaslukuinen. Petolinnusta näkyvimmät ovat ruskosuohaukka ja kalasääski, jonka pesälle Vallmåssannevalla on suora näkyvyys lintutornista.

Huhtikuun alussa välijokisuun alkaessa sulaa alueelle kertyy paljon joutsenia ja kanadanhanhia. Huhtikuun puolivälin jälkeen sulan laajetessa alueelle kerääntyy monia vesilintulajeja mm. uiveloita, lapasorsia ja punasotkia.

Yölaulajia ei aluella ole paljoa havainnoitu, mutta ainakin luhtakana, luhtahuitti ja kaulushaikara kuuluvat alueen linnustoon sekä kaakkureiden yölliset konsertit ovat kuulemisen arvoiset!

Sijainti: Evijärven keskustasta ajetaan Vetelin suuntaan n. 1 km ja käännytään viitoituksen mukaan lintutornille. Auto pysäköidään jätevedenpuhdistamon pihaan, josta kävellään opasteita seuraten puolisen kilometriä lintutornille.

Haapajärvi

Haapajärvi on yksi parhaimmista paikoista nähdä mustatiira.

Sijainti: Evijärven keskustasta ensin Kauhavan suuntaan ja vasemmalle Haapajärvenkylälle. Tätä tietä n. 3 km ja käänny vasemmalle. N. kilometrin päässä on uimaranta oikealla, josta on hyvä näkyvyys järvelle

Särkijärvi

Särkikylällä sijaitseva Särkijärven kunnostettu kosteikko. Kosteikolla pesii muun vesilinnuston seassa myös mustatiira. Muita pesiviä tai ainakin paikalla viihtyviä ovat mm. punasotka, nokikana ja mustakurkku-uikku. Myös luhtakana on kuultu. Kosteikon voi kiertää rantapenkkaa pitkin tai oikaista keskeltä siltoja pitkin. Alueelta löytyy myös laavuja, tulentekopaikkoja sekä käymälä.

Sijainti: Evijärven keskusta n. 7 km itään Särkikylällä. Parkkipaikalta on viitoitus kosteikolle.

Opastekartta:

Mustatiira

Mustatiira on juuri se laji, joka houkuttelee lintuharrastajia Evijärvelle. Laji on pesinyt Evijärvellä jo 70-80-lukujen taitteesta lähtien ja kanta on ollut koko ajan kasvussa. Pesimäpaikat ovat välillä vaihtuneet. Kesäkuussa 2010 Haapajärvellä nähtiin yhdellä kertaa 35 vanhaa mustatiiraa.

Klikkaa kartalta haluamastasi kunnan lintupaikkaesittelyt


Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›