Tällä sivulla on seurattu koiras maakotkan liikkeitä, joka tietojemme mukaan ainut vanha koiras lintu, jolla on lähetin mukanaan. Sivua päivitetään, kun jotain uutta ja mielenkiintoista ilmaantuu.
Marraskuuun alussa SSLTY:n alueen lintupelastushenkilölle soitettiin, että Perhosta on maastossa lentokyvytön maakotka. Lintu saatiin jo samana päivänä kiinni ja toimitettiin hoitoon Kauhavalle tarkoituksen mukaiseen ja sopivan kokoiseen häkkiin, joka on metsän reunassa.
Tarkemmissa tutkimuksissa seuraava päivänä todettiin 8 kv koiras linnun siiven taipeessa lievähkö murtuma. Saatujen hoito-ohjeiden mukaan vamma hoituu levolla kuntoon. Tämä oli eläinlääkärien ja kahden ortopedin arvio tilanteesta, joilla on kokemusta vastaavasta murtumasta linnuilla. Maakotkan rötgen kuvaamisesta vastasi Kauhavalainen Eläinlääkäri Jari Hiljanen.
Samalla kun lintu kuntoutui hyvässä hoidossa, aloitettiin valmistelut satelliittilähettimen hankkimiseksi linnulle. Lähettimen kiinnittämiseen luonnonvaraiselle linnulle tarvitaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myöntämä lupa, joka saatiin ajoissa. Luvan hakijana toimi Jouni Lamminmäki. Topiksi nimetty kotka toipui Hännisen Mikon hyvässä hoidossa vapautettavaan kuntoon 17.12.2021. Lähettimen hankintaan ja kiinnittämiseen apua antoivat Olli-Pekka Karlin ja Ari Rantamäki. Lintu vapautettiin samalle alueelle, josta se löydettiin marraskuussa.

Satelliittilähettimen hankintaa on tukenut Suomen Lintuvaruste Oy.
Hoitoon tullessa Pihtiputaalla pesäpoikasena rengastettu lintu painoi 3310 g ja vapautus hetkellä painoa oli kertynyt 4 400 g.
Vapautuksen jälkeen lintu on liikkunut aktiivisesti Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomen raja-alueella. Muutaman viime päivän lintu on ollut haaskalla syömässä "possua".
Maakotka on asettunut reviirille Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan raja-alueelle. Topin reviiriltä löydettiin kesän tarkastuksissa uusi pesä (kuva alapuolella). Pesästä ei varttunut poikasia, pesä oli rakennettu valmiiksi, mutta ei edennyt munintaan asti.
Kuva: Ari Rantamäki
Talvella 2022-2023 Topi vietti tiivisti aikaansa omalla reviirillään marraskuun puoliväliin, jonka jälkeen lähti 77 ja 18-teiden suuntaisesti kohti länttä. Kiersi Kyyjärven eteläpuolen kautta ja jatkoin matkaa Alajärven eteläpuolelta Kuortaneen suuntaan. Kuortaneelta matka jatkui Seinäjoen eteläpuolelle lakeuksien reunamaille. Pohjanmaan reunoilla aikaa vietettiin muutama viikko. Paluumatka tuli lähes samaa reittiä omalle tutulle reviirille tammikuussa 2023. Reviirille rakennettiin talvella uusi pesä, joka oli tuulenpesän päällä noin 20 metrin korkeudella harvassa männikössä. Pesässä ei valitettavasti varttunut poikasia kevään ja kesän aikana. Topi vietti kesän ja pitkälle syksyä omalla tutulla alueella saalistaen ja tutkien reviirin tilannetta. Kunnes talven tullen oli aika jälleen lähteä käymään muualla, tällä kertaa matka suuntautui kohti lounasta. Alku matka oli tuttua reittiä, mutta sitten suunta käännettiin kohti Alavutta ja mentiin Virtain ja Parkanon välistä Ikaalisten kohdille. Paluumatkaa tehtiin menomatkaa lännenpää, käytiin matkalla katsomassa Parkanon ja Karvian suoalueita. Karvialta otettiin suunta Kurikan Jalasjärven kautta jälleen tammikuun lopuussa 2024 omalla reviirille. Alkutalvi on jälleen tainnut mennä uuden pesän rakennuspuuhissa, koska paikannuksia on tullut vain joitakin vanhoilta pesäpaikoilta. Tällä hetkellä paikannukset Topista tallentuvat muutaman minuutin välein tietokantaan. Odotamme mielenkiinnolla, joko tänä vuonna pesällä olisi odottamassa pesätarkastajaa poikasia, mutta se selviää kesäkuussa.
Kesästä 2024 kevääseen 2025 Topi vietti reviirillään lähes koko ajan. Kesällä 2024 ei löytynyt reviiriltä asuttua pesää, mutta jälleen kerran paikannusten perusteella löytyi uusi rakennettu pesä. Ainoastaan kevät talvella tehtiin normaali noin viikon reissu etelän suuntaan. Tällä kertaa kohteena oli Töysän ja Alavuden reunamaat. Hyvissä ajoin ennen pesinnän aloittamista oltiin jälkeen omalla tutulla reviirillä Kivijärven ja perhon rajaseuduilla Salamajärven kansallispuiston itäpuolella. Paikannusten perusteella päivän mittaan kuljettiin ympäri reviiriä aktiivisesti. Yllätys tapahtui maaliskuun 10 tienoilla, kun Topi lähti reviiriltään kohti itää ja kävi Huopanankoskilla ja palasi takasin ja sen jälkeen otettiin suuntaa kohti kaakkoa ja kävi aina Suolahden kohdilla, sieltä tultiin Viitasaaren länsipuolen, kautta takasin reviirille. Mutta kohta jälleen oltiin liikenteessä Huopanan ja Viitasaaren kautta matka vei Pyhäjärvelle ja sieltä sitten Pielaveden pohjoisosiin. Topin maallinen matka päättyi 4.4.2025 aamuyöstä Pielaveden Kolunpuron peltoauken metsäsaarekkeeseen. Lähetin datasta selvisi 7.4, että ruumiinlämpötila oli tippunut normaalista lämpötilasta lähelle nolla astetta. Saatiin paikalla käymään henkilö, joka löysi Topin kaatuneen rungon vierestä päällisin puolin hyvässä kunnossa, ainoastaan toisessa jalassa oli ”ruhje”. Lähetin matkalla allekirjoittaneelle, joka toivottavasti löytää pian uuden tutkimuslinnun.
Maakotka on menossa Ruokaviraston Ouluun jatkotutkimuksiin, lopullisen kuolinsyyn selvitykseen.
Topin oli pesäpoikasena rengastanut Jaakko Junikka Pihtiputaalla kesällä 2014.
Topin entistä reviiriä on uhkaamassa myös tuulivoimatuotanto, mutta olemme saaneet Topin avulla hyvää dataa reviirilinnun liikkeistä, jolla olemme pystyneet vaikuttamaan tuulivoimapuiston suunnitteluun. Topilta saatiin 16.1.2.2021 - 4.4.2024 välisenä aikana 92 322 paikannuspistettä.
Sivua päivitetty 8.4.2025.