Birdlife suomi logo

SSLTY logo
Suomenselän Lintutieteellinen Yhdistys ry.

Sivun pääkuva

Atlastiedote

Atlastiedote 1.6.2023

Tässä jälleen ajankohtaista atlasasiaa, sillä pesimäkausi etenee räntäsateista huolimatta!

Atlaksen mediatiedote

Täyttyykö miljoona atlashavaintoa? Atlaksen mediatiedote on julkaistu ja löytyy täältä: https://www.birdlife.fi/tiedote-20230601/

Mediatiedotteessa kannustetaan harrastajia ja suurta yleisöä osallistumaan lintuatlakseen ja ilmoittamaan pesintään viittaavat lintuhavainnot vaikkapa kotipihalta tai mökiltä. Lisäksi havaintoja kaivataan erityisesti harvaan asutuilta alueilta. Tiedotteen myötä lintuharrastajille saattaa tulla kysymyksiä lintuatlaksesta. Kannattaa rohkaista kiinnostuneita osallistumaan, neuvoa tarvittaessa indeksien käytössä ja toivottaa kaikkien havainnot tervetulleiksi atlakseen! Kysymyksiä voi myös ohjata yhdistyksen atlasvastaavalle.

Ajankohtaista atlaksessa

Monet loppukevään muuttajista ovat lajeja, joista on vaikea varmistaa korkeaa pesimävarmuusindeksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi pikkusieppo, idänuunilintu, kuhankeittäjä, kerttuset sekä muut yölaulajat ja
-huutajat. Näistä lajeista saadaan esiintymiskuva lintuatlakseen laulavien yksilöiden perusteella. Onkin tärkeää, että myös reviiristä kertovat lauluhavainnot ilmoitetaan atlakseen – joillakin lajeilla se on ainoa havaintolähde. Vaikka kelit ovatkin kalseita, ovat monet laulajat äänessä ainakin aamuisin. Siispä kannustan kaikkia laulajaretkille! Kannattaa muistaa, että yhtenä päivänä havaitusta laulajasta kirjataan indeksi 2 eli mahdollinen pesintä, mutta jos sama lintu laulaa samalla paikalla toisenakin päivänä, on se jo indeksin 4, eli todennäköisen pesinnän arvoinen!

Varmojen pesintöjen määrä kasvaa kesän edetessä ja valtaosa meillä pesivistä linnuista on nyt saapunut reviireilleen. Nyt onkin hyvä aika panostaa atlasretkeilyyn ja kohentaa lähialueen atlasruutujen
selvitysasteita. Muista kirjata havainnot myös laulavista linnuista ja tavallisista lajeista, joiden osalta levinneisyyskartat ovat vielä monin paikoin aukkoisia. Esimerkiksi rastaat ruokkivat nyt ensimmäistä
pesuettaan ja tiaisillakin on pöntöissä jo isot poikaset. Myös tikkoja ja muita varhaisia pesijöitä kannattaa seurata. Nokassa toukkia kuljettava aikuinen tarkoittaa varmaa pesintää ja saa pesimävarmuusindeksin 74.

Käy Lapissa!

Lappi on atlaksen suuri huolenaihe. Lappi on Suomesta noin kolmasosa, jota ei ehditä tutkia vasta viimeisenä atlasvuonna 2025. Tietoja tarvitaan joka vuodelta ja koko maan lintuharrastajilta. Käy kesällä
Lapissa, pysähtele usein ja ilmoita kaikilta pysähdyksiltä kaikista lajeista atlashavainto! Lapin retkeilyn sivu: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Laskennoista atlastietoa

Osallistu lintulaskentoihin, ne hyödyttävät sekä lintujen pitkäaikaisseurantaa että atlasta! Laskentakausi on nyt meneillään. Vielä ehdit varata vakiolinjan ja tulostaa lomakkeet mukaan maastoon. Tai perusta pistelaskentareitti tai elvytä vanha reitti. Lisätietoa ja ohjeet sivulla:
https://www.luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta.

Ilmoita peipot ja västäräkit atlasviikoilla

Yleistenkin lajien atlaskartoilla on vielä aukkoja. Tukitaan niitä yhdessä atlasviikoilla 12.–25.6.! Tällöin erityisesti kannustetaan ilmoittamaan atlastietoa myös tavallisista lajeista ja matalilla indekseillä. Ideana on, että harrastajat rohkaistuvat tallentamaan atlastietoa kaikista lajeista, kun muutkin niin tekevät. Ilmoita siis viimeistään tuolloin havaintosi peiposta, harakasta, variksesta, pajulinnusta ja muista tutuista lajeista kaikkialta, missä liikut!

Atlastiedote 25.5.2023

Ajankohtaista atlaksessa

Viimeisimmätkin hyönteissyöjät alkavat saapua Suomeen ja ilmoittavat nyt reviireistään pesimävarmuusindeksien 2 ja 4 veroisesti. Samaan aikaan kottarainen, tiaiset, rastaat ja varpuset kantavat ruokaa poikasilleen. Seuraa emoja: ruokaa nokassa on helppo tapa varmistaa pesintä indeksillä 74. Rastailla, sorsilla ja hanhilla on myös jo poikueita maastossa (indeksi 73). Lokeilla ja joutsenilla voi nyt varmistaa pesän havaitsemalla hautovan emon (indeksi 75). Atlasretkien paras aika on meneillään!

Atlaksen selvitysastekartta (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid) vihertää enenevässä määrin eli yhä useampi atlasruutu on tyydyttävästi selvitetty. Kiitos kaikille atlashavaintoja tehneille ja ilmoittaneille! Jatketaan ahkerointia, jotta saadaan loputkin ruudut vähintään vihreiksi!

Käy Lapissa!

Muun maan hyvästä kehityksestä huolimatta Lappi on atlaksen suuri huolenaihe. Lappi on Suomesta noin kolmasosa, jota ei ehditä tutkia viimeisenä atlasvuonna 2025. Tietoja tarvitaan joka vuodelta ja koko maan lintuharrastajilta. Käy kesällä Lapissa, pysähtele usein ja ilmoita kaikilta pysähdyksiltä kaikista lajeista atlashavainto! Lapin retkeilyn sivu: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Laskennoista atlastietoa

Osallistu lintulaskentoihin, ne hyödyttävät sekä lintujen pitkäaikaisseurantaa että atlasta! Linjalomakkeet on jo postitettu, mutta ne voi tulostaa itsekin, joten vielä ehdit varata vakiolinjan. Pistelaskentoja on tehty 40 vuotta! Nyt onkin siis hyvä aika perustaa pistelaskentareitti tai elvyttää vanha reitti. Lisätietoa ja ohjeet sivulla: https://www.luomus.fi/fi/pesimalintujen-linja-pistelaskenta.

Atlasviikot kesäkuussa

Saadaanko peipon atlaskartta tänä vuonna täytettyä? Tämä selviää atlasviikoilla 12.–25.6. Atlasviikoilla kannustetaan ilmoittamaan kaikista lajeista kaikenlaisia havaintoja lintuatlakseen. Ideana on, että harrastajat rohkaistuvat tallentamaan atlastietoa myös tavallisista lajeista ja matalilla indekseillä, kun kaikki muutkin niin tekevät. Ilmoita siis viimeistään tuolloin havaintosi peiposta, harakasta, variksesta, pajulinnusta ja muista tutuista lajeista kaikkialta, missä liikut!

Uudistuksia tulospalvelussa

Lintuatlaksen tulospalvelun yhdistyssivulle tehtiin lisäyksiä (esim. Tringa: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1091). Näet lajitaulukosta nyt lajin varman pesinnän sisältävien atlasruutujen määrän sekä lajin kaikkien atlashavaintoja sisältävien ruutujen määrän. Tiedot voi myös ladata tiedostoksi. Lajiriviä klikkaamalla saat tiedot kartalle. Rajaa-kenttä nopeuttaa lajihakua.

Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

 

Atlastiedote 11.5.2023

Lintuharvinaisuuksia tuntuu tänä keväänä Suomenselältä löytyvän mukavasti, ja piristäväthän ne perusretkeilyä kummasti. Kevät kuitenkin etenee junan lailla, ja monilla lajeilla pesinnät ovat jo hyvässä vauhdissa. Siispä ei kannata unohtaa Lintuatlasta! Alla jälleen valtakunnallinen ja ajankohtainen atlasviesti hieman muokattuna Suomenselän harrastajille.

Matti H

Ajankohtaista atlaksessa

Toukokuussa lintujen muutto on parhaimmillaan ja varhaisten pesijöiden pesinnät jo täydessä vauhdissa. Muutontarkkailun ohessa kannattaakin suunnata atlasretkille. Varmista nyt atlakseen hautovien joutsenten, lokkien ja töyhtöhyyppien pesinnät. Todennäköisiä pesintöjä voi tähän aikaan etsiä esimerkiksi rastailta, peipolta ja kuovilta. Esimerkiksi siperiantavia bongatessa kannattaa huomioida pellolla pesintää suunnitteleva kuovipari. Toisaalta paikalla laulava pikkukuovi tai liro on todennäköisesti vielä muuttomatkalla, eikä siten ansaitse ykköstä suurempaa pesimävarmuusindeksiä. Muista, että kaikille pesintään viittaaville havainnoille löytyy sopiva pesimävarmuusindeksi ja havaintoja kerätään kaikista meillä pesimäaikaan tavattavista lajeista kaikkialta Suomessa.

Lappi kutsuu retkeilijöitä

Lakeudella ei taida olla myyrien suhteen erityisen hyvä tilanne, mutta Ylä-Lappiin on ennustettu kunnon myyrävuotta. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä pohjoisen lintuja ihmettelemään ja varmistaa samalla
lintuatlakseen havainnot myyriä syövistä lajeista. Samalla voit laskea vaikkapa vakiolinjan. Toimi nopeasti, Ylä-Lapin linjavaraukset täyttyvät!

Vaikka Suomenselälläkin on vielä paljon tekemistä, etenkin Lapin atlaskartoittamiseen tarvitaan koko maan lintuharrastajien apua. Lapin kartoitustyön koordinoimiseksi on perustettu taulukko, johon voi ilmoittaa, millä Lapin suurruuduilla aikoo retkeillä. Jos tiedät jo liikkuvasi Lapissa kesällä, ilmoita siitä muillekin – näin retkeilyaikaa vapautuu kohteisiin, joissa tarve on suurin. Lisätietoa löytyy sivulta:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/

Uudistuksia valtakunnallisessa tulospalvelussa

Valtakunnallisessa tulospalvelussa on nyt mahdollisuus tarkastella lajikohtaisia atlaskarttoja yhdistyksen alueella. Valitse tulospalvelussa ensin lintuyhdistys ja yhdistyssivun lajilistasta haluamasi laji. Kartta kertoo myös lajin pesintöjen varmuuden. Tämä on näppärä työkalu omien atlasretkien suunniteluun!

Lajikohtaisia pesintätietoja voit tarkastella myös Mikko Heikkisen sivulla: https://havistin.biomi.org/atlas/lajiluettelo. Valitse laji ja tarkastele sen atlashavaintojen ajoittumista sekä sitä, millä pesimävarmuusindekseillä pesintöjä on lajista varmistettu.

Ja tietysti kannattaa katsoa kartoitustilannetta myös yhdistyksen omilta sivuilta:
https://www.sslty.fi/havainnot/lintuatlas-2022-2025/kartoitustilanne/

Muut seurannat tukevat atlasta

Tee palvelus sekä lintuatlakselle että lintukantojemme pitkäaikaisseurannalle laskemalla vakiolinja, osallistumalla vesilintulaskentaan tai perustamalla pistelaskentareitti. Kaikista näistä lintulaskennoista saadaan tiedot myös atlakseen, joten osallistumisesta on tuplahyöty. Pistelaskenta on myös hyvin helppo tapa aloittaa linnustonseurannan laskennat. Jos tunnet lintujen laulut ja äänet, voit mainiosti osallistua pistelaskentaan. Erityisesti laskijoita kaivataan vakiolinjoille. Lisätietoja lintulaskennoista löydät Luomuksen sivuilta: https://www.luomus.fi/fi/linnustonseuranta

Lisätietoa lintuatlaksesta SSLTY:n, Luonnontieteellisen keskusmuseon
Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://www.sslty.fi/havainnot/lintuatlas-2022-2025
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset):
https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
https://laji.fi/map

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Tietosuojakäytäntö ›  Rekisteriseloste ›